Rendgenski snimak pluća

Šta je rendgenski snimak pluća?

Rendgen je neinvazivna metoda snimanja, koja uz minimalne količine X zrakova stvara slike organa, tkiva i kostiju tela. Rendgenski snimak pluća i grudnog koša, pomaže lekaru da uoči abnormalnosti ili bolesti koje zahvataju disajne puteve, krvne sudove, kosti, srce i pluća pacijenta. Ovaj pregled može pomoći vašem lekaru da utvrdi prisutnost tečnost u plućima ili vazduh koji okružuje pluća pacijenta.

Rendgensko snimanje pluća je izuzetno efikasan pregled jer omogućava lekarima i radiolozima da dijagnostikuju oboljenja pluća i drugih organa grudnog koša, kao i da postave adkvatnu metodu lečenja istih.

 

Zašto je potrebno obaviti rengdenski snimak pluća?

Lekar vas može uputiti na rendgensko snimanje pluća kako bi utvrdio njihovu funkcionalnost. Možda će vam trebati rendgenski snimak pluća ako se sumnja da postoji:

- Tečnost u prostoru između pluća i zida grudnog koša (pleuralni izliv)

- Pneumonija ili drugi problem sa plućima

- Tumori ili rak

- Dijafragma koja se pomerila sa svog mesta (hernija)

- Upala sluzokože pluća (pleuritis)

- Tečnost u plućima (plućni edem) što može značiti da imate kongestivnu srčanu insuficijenciju

Možda će vam trebati i rendgenski snimak pluća:

- Kao deo kompletnog fizičkog pregleda ili pre operacije

- Za proveru simptoma u vezi sa plućima

- Radi provere funkcionalnosti lečenja ili napretka bolesti

- Radi provere pluća i grudnog koša nakon operacije

Vaš lekar može imati druge razloge za preporučivanje rendgenskog snimanja pluća, kao što je utvrđivanje najčešćih oboljenja pluća:

- Tuberkuloza

- Astma

- Hronični bronhitis

- Apneama tokom sna

- Respiratorna alkaloza

 

Kada je potrebno obaviti rendgenski snimak pluća?

Rendgenski snimci pluća pomažu zdravstvenim radnicima da dijagnostikuju probleme koji uzrokuju simptomi, koji mogu uključivati:

- Bolove u grudima,

- Hronični kašalj,

- Otežano disanje,

- Groznicu sa drugim znacima infekcije.

Lekar takođe može preporučiti rendgenski snimak pluća i grudnog koša za dijagnozu ili praćenje određenih zdravstvenih stanja, uključujući:

- Kongestivna srčana insuficijencija,

- Emfizem ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP),

- Rak pluća,

- Upala pluća,

- Povrede grudnog koša.

 

Priprema za rendgensko snimanje pluća

Vaš lekar će vam objasniti proceduru. Budite slobodni da postavite sva pitanja koja imate, a tiču se procedure.

Nije potrebno da prestanete da konzumirate hranu ili tečnosti pre pregleda. Takođe, lekovi koji će vam pomoći da se opustite nisu potrebni. Naglasite lekaru ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni.  Nosite odeću koju možete lako da skinete ili omogućava radiologu da lakše dođe do vaših grudi.

Ukoliko imate pirsing na grudima, potrebno je da ga uklonite.

Pratite sva druga uputstva koja vam daje tehničar kako biste se što bolje pripremili za pregled.

 

Kako izgleda rendgensko snimanje pluća?

Od vas će se tražiti da uklonite svu odeću, nakit ili druge predmete koji bi mogli da ometaju pregled i da se presvučete u bolničku haljinu koju će vam tehničar obezbediti.

Možda će vam biti zatraženo da legnete, sedite ili stojite. Vaša pozicija zavisi od toga koje slike su potrebne tehnologu.

Tehničar će vas zamoliti da stanete ili sednete ispred rendgenske ploče. Zatim će vas uputiti da okrenete ramena napred, duboko udahnete i zadržite dok se ne napravi rendgenski snimak. Ako ne možete da zadržite dah, tehničar će snimiti sliku posmatrajući kako dišete.

Rendgen pluća je brz i bezbolan preged. Možete osetiti blagu nelagodnost ili bol zbog pomeranja u različite položaje ako ste nedavno imali operaciju ili povredu. Tehnničar će koristiti sve moguće mere udobnosti i uraditi skeniranje što je pre moguće kako bi minimizirao bilo kakvu nelagodnost ili bol.

Pregled traje između 20 i 30 minuta.

 

Rizici rendgenskog snimanja pluća

Rizici od izlaganja zračenju mogu biti povezani sa brojem rendgenskih koje je vaš organizam pretrpeo.

Recite svom lekaru ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni. Izloženost zračenju tokom trudnoće može dovesti do urođenih mana.

Mogu se javiti i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim nedoumicama koje imate pre procedure.

 

Prednosti rendgenskog snimanja pluća

Rengdensko snimanje može jasno da prikaže trenutno stanje vaših pluća, kao i dešavanja na njima. Takođe, može ukazati na postojanje abnormalnosti ili zapaljenja pluća.

 

Cenovnik pogledajte ovde.