Hirurgija

GRUDNA HIRURGIJA

Torakalna hirurgija, poznata i kao hirurgija grudnog koša, odnosi se na operacije na organima koji se nalaze u grudnom košu. Može biti potrebno u bilo kom uzrastu iz više razloga, od urođenih abnormalnosti kod novorođenčadi do traumatskih povreda ili bolesti grudnog koša kod odraslih. Torakalna operacija može uključiti traheju, pluća, medijastinum, dijafragmu, jednjak ili zid grudnog koša. Najčešći razlog za operaciju grudnog koša je rak, uključujući rak pluća i rak jednjaka, ali mnoga druga stanja mogu zahtevati operaciju grudnog koša, uključujući traumu, gastroezofagealni refluks, sindrom torakalnog izlaza ili hiperhidrozu (prekomerno znojenje). Torakalne operacije se mogu uraditi otvorenom hirurgijom ili minimalno invazivnim tehnikama. Pregled obavlja dr Marko Popović.

 

NEUROHIRURGIJA

Neurohirurgija ili neurološka hirurgija, poznata u uobičajenom jeziku kao hirurgija mozga, je medicinska specijalnost koja se bavi hirurškim lečenjem poremećaja koji utiču na bilo koji deo nervnog sistema uključujući mozak, kičmenu moždinu i periferni nervni sistem. Neurohirurg je lekar koji je specijalizovan za dijagnostiku i hirurško lečenje poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema uključujući urođene anomalije, traume, tumore, vaskularne poremećaje, infekcije mozga ili kičme, moždani udar ili degenerativne bolesti kičme. Preglede u našoj klinici obavlja dr Aleksandar Janićijević - neurohirurg i dr Igor Nikolić - specijalista opšte neurohirurgije - subspecijalista medicine bola.

Nastojimo da poboljšamo kvalitet života naših pacijenata i pomognemo u otklanjanju bola kod različitih akutnih i hroničnih bolnih stanja, kao što su:
- Glavobolje, Leđni bolni sindromi,, Neuralgije, Fibromialgije, Kancerski bol
Takođe, bavimo se i terapijom spasticiteta kod:
- Povreda, Moždanog udara (CVI), Multipla skleroze (MS), Cerebralne paralyze, Hemifacijalnog spazma
Spasticitet predstavlja bolni i onesposobljavajući motorni poremećaj, praćen povišenim mišićnim tonusom, koji može otežati ili onemogućiti obavljanje svakdnevnih životnih aktivnosti, izazvati
bol, otežati hod i sedenje. U okviru terapije spasticiteta neophodne su konsultacije oko primene intratekalne terapije.

 

ABDOMINALNA HIRURGIJA

Abdominalna hirurgija se odnosi na hirurške procedure koje se rade u abdominalnoj regiji osobe radi dijagnoze ili lečenja medicinskog stanja. Abdominalna hirurgija može ublažiti simptome različitih abdominalnih stanja kao što su povrede, traume ili bol uzrokovani rupturom slepog creva ili za kontrolu unutrašnjeg krvarenja. Preglede u našoj klinici obavlja dr Miroslav Marković.

 

VASKULARNA HIRURGIJA

Vaskularna hirurgija je krovni izraz za niz otvorenih operacija i minimalno invazivnih procedura koje uključuju vaše krvne sudove. Vaši krvni sudovi su mreža arterija, vena i kapilara koje nose krv do i iz vašeg srca i hrane vaše organe i tkiva. Mnoge različite vaskularne bolesti mogu oštetiti vaše krvne sudove i povećati rizik od komplikacija.
Vaskularni hirurzi dijagnostikuju i leče vaskularne bolesti. Ponekad promene u načinu života i lekovi mogu efikasno upravljati vašim stanjem. U drugim slučajevima, možda će vam trebati operacija kako biste sprečili pogoršanje problema.

Vaskularne operacije uključuju intervencije koje:
• Popravljaju oštećenje krvnih sudova usled vaskularne bolesti
• Smanjuju rizik od komplikacija od ovih bolesti
• Stvaraju pristup krvnim sudovima za medicinske terapije kao što je dijaliza

Preglede u našoj klinici obavlja dr Nenad Jakovljević.

 

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.