Hirurgija

GRUDNA HIRURGIJA

Torakalna hirurgija, poznata i kao hirurgija grudnog koša, odnosi se na operacije na organima koji se nalaze u grudnom košu. Može biti potrebno u bilo kom uzrastu iz više razloga, od urođenih abnormalnosti kod novorođenčadi do traumatskih povreda ili bolesti grudnog koša kod odraslih. Torakalna operacija može uključiti traheju, pluća, medijastinum, dijafragmu, jednjak ili zid grudnog koša. Najčešći razlog za operaciju grudnog koša je rak, uključujući rak pluća i rak jednjaka, ali mnoga druga stanja mogu zahtevati operaciju grudnog koša, uključujući traumu, gastroezofagealni refluks, sindrom torakalnog izlaza ili hiperhidrozu (prekomerno znojenje). Torakalne operacije se mogu uraditi otvorenom hirurgijom ili minimalno invazivnim tehnikama. Pregled obavlja dr Marko Popović.

 

NEUROHIRURGIJA

Neurohirurgija ili neurološka hirurgija, poznata u uobičajenom jeziku kao hirurgija mozga, je medicinska specijalnost koja se bavi hirurškim lečenjem poremećaja koji utiču na bilo koji deo nervnog sistema uključujući mozak, kičmenu moždinu i periferni nervni sistem. Neurohirurg je lekar koji je specijalizovan za dijagnostiku i hirurško lečenje poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema uključujući urođene anomalije, traume, tumore, vaskularne poremećaje, infekcije mozga ili kičme, moždani udar ili degenerativne bolesti kičme. Preglede u našoj klinici obavlja dr Aleksandar Janićijević - neurohirurg i dr Igor Nikolić - specijalista opšte neurohirurgije - subspecijalista medicine bola.

Nastojimo da poboljšamo kvalitet života naših pacijenata i pomognemo u otklanjanju bola kod različitih akutnih i hroničnih bolnih stanja, kao što su:
- Glavobolje, Leđni bolni sindromi,, Neuralgije, Fibromialgije, Kancerski bol
Takođe, bavimo se i terapijom spasticiteta kod:
- Povreda, Moždanog udara (CVI), Multipla skleroze (MS), Cerebralne paralyze, Hemifacijalnog spazma
Spasticitet predstavlja bolni i onesposobljavajući motorni poremećaj, praćen povišenim mišićnim tonusom, koji može otežati ili onemogućiti obavljanje svakdnevnih životnih aktivnosti, izazvati
bol, otežati hod i sedenje. U okviru terapije spasticiteta neophodne su konsultacije oko primene intratekalne terapije.

 

VASKULARNA HIRURGIJA

Vaskularna hirurgija je hirurška subspecijalnost u kojoj se vaskularne bolesti koje uključuju arterije, vene ili limfne sudove leče medicinskom terapijom, minimalno invazivnim procedurama katetera i hirurškom rekonstrukcijom.

Specijalnost je evoluirala iz opšte i kardiovaskularne hirurgije i poboljšala je upravljanje samo sudovima, ne tretirajući više srce ili druge organe. Vaskularni hirurg je obučen za dijagnostiku i lečenje bolesti koje utiču na sve delove vaskularnog sistema, isključujući koronarne i intrakranijalne vaskularne sisteme. Vaskularni hirurzi su takođe pozvani da pomognu drugim lekarima da izvrše operaciju u blizini krvnih sudova, ili da spasu vaskularne povrede koje uključuju kontrolu krvarenja, disekciju, okluziju ili jednostavno za bezbedno izlaganje vaskularnih struktura.

Preglede u našoj klinici obavlja dr Dragana Paunović.

 

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.