Ortopedski pregled kuka

Šta je ortopedski pregled kuka?

Mnogi ljudi dožive bol u kuku u nekom trenutku svog života. Bol u kuku se može javiti iz različitih razloga, najčešće zbog propadanja hrskavice, ali i tetiva i mišića u predelu ovog veoma važnog zgloba u našem telu. Bol uglavnom prati ograničenje pokreta, a neretko i skraćenje ekstremiteta. U svemu je najbitnije istaći da je pravovremeno javljanje ortopedu od najvećeg značaja kako biste dobili najefikasniji tretman za tegobe u ovom predelu tela.

Ortopedski pregled kuka je zapravo fizičko ispitivanje kuka prilikom pojave simptoma koji sprečavaju pacijenta da udobno hoda, spava i generalno neometano obavlja fizičke aktivnosti i obaveze u toku jednog dana.

 

Zašto se obavlja ortopedski pregled kuka?

Pristupanje ovog vrsti pregleda je od velikog značaja kako bi vaš lekar specijalista stekao pravilnu sliku o stanju vašeg tela, uputio se u simptome i eventualne dosadašnje operacije. Isto tako, na osnovu ortopedskog pregleda lekar može utvrditi koliko prisustvo bola utiče na pokretljivost i da li osećate bol u predelu:

- Unutrašnjosti zgloba kuka

- Spoljašnjosti zgloba kuka

- Butina

- Prepona

- Glutealne i slabinske regije 

 

Kada se obavlja ortopedski pregled kuka?

Ortopedskom pregledu kuka treba pristupiti:

- Ukoliko je intenzivan bol kod pacijenta prisutan duže od nedelju dana. 

- Prilikom pada koji za posledicu ima bol u kuku preporuka je odmah potražiti pomoć ortopeda kako bi se isključila mogućnost preloma kuka.

- Ukoliko ne možete da savijete kuk, imate groznicu ili primetite oticanje kuka ili butine.

Takođe, ortopedski pregled kuka je potrebno potražiti i ukoliko se sumnja na:

- Artrozu kuka

- Burzitis kuka

- Prelom kuka

- Naprsnuće (fisuru) kuka

- Sindrom iliotibijalne trake

- Labralni rascep kuka

- Prisustvo tumora

 

Priprema za ortopedski pregled kuka

Od pacijenta se ne očekuje i ne zahteva posebna priprema pre dolaska na ortopedski pregled kuka. Ova vrsta pregleda ne remeti redovan unos hrane, pića ili eventualno terapije za neku drugu hroničnu bolest prisutnu u telu pacijenta. Specijalista ortoped će vas eventualno uputiti u prestanak konzumacije lekova protiv bolova dan pre i na dan pregleda kako bi imao realnu sliku prilikom pregleda i tačno znao gde je prag bola kod pacijenta koji je pristupio pregledu.

Od pacijenta se očekuje da, prilikom dolaska na pregled, sa sobom ponese svu prethodnu dokumentaciju koja govori o istoriji bolesti, dosadašnjim urađenim analizama i radiografskim snimcima.

 

Kako izgleda ortopedski pregled kuka?

Prilikom dolaska u ordinaciju ortoped se prvo, kroz razgovor sa pacijentom, upućuje u simptome i probleme koji su trenutno prisutni kod pacijenta. Uzimanje anamneze je vitalna komponenta subjektivnog pregleda, jer lekaru izuzetno pomaže da razvije hipotezu o mehanizmu povrede, vrsti povređenih struktura i stepenu povrede ili oboljenja.

Zatim, kako bi se obavio pregled, od pacijenta se zahteva da otkloni garderobu u predelu donjih ekstremiteta i kukova kako bi ortoped uvideo da li je prisutan otok, promene boje kože, modrice, ožiljke i slično. Ortoped će zatim fizičkim pregledom opipavati i pomerati predeo kukova, tetiva i butina kako bi utvrdio gde se bol tačno javlja. Takođe, izvršiće specifične testove kojima se utvrđuju pojedine funkcije ovog zgloba. 

 

Rizici ortopedskog pregleda kuka

Dosadašnja medicinska praksa nije ukazala na postojanje rizika prilikom pristupanja ortopedskom pregledu kuka.

 

Prednosti ortopedskog pregleda kuka

- Lekar ortoped može bez potrebe za hirurškim zahvatima utvrditi stepen eventualne povrede kuka, kao i dati predloge lečenja i terapija.

- Sam pregled je potpuno prirodan i neinvazivan.

 

Cenovnik pogledajte ovde.