Omikron soj i obolevanje pluća usled Korona virusa

Omikron varijanta virusa Covid-19 je oblik oboljenja koji je posle samo nekoliko nedelja uspeo da se proširi na sve kontinente i delove sveta i samim tim dokazao se kao izuzetno prenosiv, a daleko manje podložan efektu i zaštiti koje pružaju vakcine.

 

Šta je Omikron mutacija?

Omikron soj predstavlja poslednji otkriven oblik virusa Covid-19, koji je po prvi put zabeležen u Africi u novembru 2021. godine. Odmah po otkrivanju ovog oblika bolesti Svetska zdravstvena organizacija ga je okarakterisala kao veoma zabrinjavajući, jer se širi i prenosi brziom kao ni jedan oblik do sad, što predstavlja izuzetan rizik za kompletnu ljudsku populaciju i u načelu može dovesti do ozbiljne opretećenosti zdravstvenih sistema u svim državama. Već nakon samo dva meseca potvrđen je super prenosiv potencijal virusa, jer je vrlo brzo zabeležen u više od 110 zemalja sveta.

 

Da li se Omikron širi brže nego prethodne varijante Korona virusa?

Odgovor na pitanje je apsolutno da - širi se do sada neviđenom brzinom i to dva do tri puta brže od prethodnika Delta soja, jer nažalot veoma uspešno i lako inficira ćelije u nosu i prolazi pored barijera odnosno antitela ukoliko ih oboleli pacijent ima.

 

Koji su simptomi Omikrona?

Veliki broj simptoma koje su pacijenti do sada prijavili su zapravo zajednički i prethodnim oblicima Korone, ali ipak izvesni se izdvajaju kao najkarakterističniji baš za Omikron, a to su:

          - Upala grla koju pacijenti opisuju kao peckanje krajnika i izgrebano ždrelo

          - Začepljenje sinusa i otežano disanje na nos

          - Povremeni suvi kašalj

          - Bolovi u mišićima naročito u donjem delu leđa i u nogama

Nešto ređe su zabeleženi i drugi pokazatelji kao što je pojava temperature, vrtoglavice, brzo zamaranje, glavobolja. Pojedini pacijenti prijavljuju i gubitak mirisa i ukusa, a kod nekih je utvrđena i upala pluća, no navedeno jeste ipak nešto ređe od pojave Omikrona nego u dosadašnjoj praksi.

 

Koliko teško i ozbiljno stanje jednog pacijenta može biti?

Neminovno je da je dnevni broj novih slučajeva zaraženih virusom Omikron Covid-19 iz dana u dan sve veći, ali ono što raduje i što se beleži po prvi put je znatno manja potreba za hospitalizacijom. Ipak, to ne znači da je virus bezazlen i da kod određene grupe pacijenata ne može napraviti ozbiljne zdravstvene komplikacije, pa čak dovesti i do smrtnog ishoda. Na težinu oboljenja i potrebu za bolničkim lečenjem utiče veliki broj faktora, a neki od najvažnijih su:

          - Da li je pravovremeno pristupljeno procesu lečenja

          - Da li pacijent boluje od neke hronične bolesti

          - Kakvo je opšte zdravstveno stanje obolelog pacijenta kao i jačina imuno sistema

          - Godine, pol, težina...

Ispitivanja i aktivno praćenje zdravstvenih problema kod obolelih pacijenata su pokazala da Omikron prvenstveno ima tendenciju inficiranja gornjih resporatornih organa, ređe sa spuštanjem ka grudnom košu i plućima.

Međutim, kako je već pomenuto, ovaj soj ipak ima dovoljnu snagu da kod pojedinih pacijenata obuhvati kompletan disajni aparat što nažalost može izazvati i upalu pluća.

 

Kako da znam da li imam upalu pluća?

Važno je napomenuti da čak i ako izostanu povišena temperatura ili kašalj upala pluća ipak može biti prisutna. Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo zdravstveno stanje ovog važnog organa najbolje je pristupiti radiološkim metodama koje su se pokazale vrlo efikasne, a to su snimanje pluća CT skenerom ili snimanje pluća rendgenom. Dijagnostika na ovaj način daje vrlo efikasne slike stanja na plućima, bezbolne su i ne ostavljaju posledice po ljudski organizam.

 

Snimaje pluća rendgenom i CT snimanje pluća

Rendgen je vrsta aparata koji se primenjuje u medicini za vizualizaciju određenog organa, a funkcioniše pomoću X zraka odnosno snopova elektromagnetne energije nevidljive ljudskom oku. Rendgenskim snimanjima se pristupa veoma često i iz brojnih razloga, radi utvrđivanja brojnih preloma i naprsnuća, otkrivanja benignih ili malignih abnormalnosti, kao i radi otkrivanja prisustva pneumonije.

CT skeniranje je preciznija dijagnostika koja za rezultat daje bistriju sliku od RTG snimanja. Predstavlja tehnologiju koja se oslanja na kompjutere i rotirajuće rendgenske mašine stvarajući slike poprečnog preseka ljudskog tela. Izuzetno je zastupljen prilikom utvrđivanja zapaljenja na plućima, pa čak i ako je isto u samom začetku, jer ima mogućnost prikazivanja i najranijih promena na ovom organu. Ovo je zapravo najbitnija prednost CT aparata u odnosu na sve druge radiološke mašine. Kako bi se što pre pristupilo adekvatnoj terapiji i lečenju neophodno je i što pre otkriti izvesnu bolest i ne dozvoliti joj da se razvije do razmera nekontrolisanog, a upravo je ovo možda i najvažnija činjenica u procesu lečenja pacijenta obolelog od virusa Korona.

 

Cenovnik pogledajte ovde.