Ultrazvuk srca

Šta je ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca (EHO ili ehokardiografija) je vrsta pregleda koja koristi zvučne talase za proizvodnju trnutnih slika vašeg srca, koje se nazivaju ehokardiogram. Ovaj pregled omogućava vašem lekaru da prati kako funkcionišu vaše srce i njegovi zalisci.

Dobijene slike pomažu lekaru da dobije informacije o:

-veličini srca - ako postoji bilo kakva promena u veličini komore, proširenje ili zadebljanje

-krvnim ugrušcima u srčanim komorama

-tečnosti u vrećici oko srca

-problemima sa aortom (glavna arterija povezana sa srcem)

-problemima sa pumpnom funkcijom ili relaksirajućom funkcijom srca

-problemima sa funkcijom srčanih zalistaka

-srčanom pritisku

Ultrazvuk srca je ključan za utvrđivanje zdravlja srčanog mišića, posebno nakon srčanog udara. Takođe može otkriti srčane mane ili nepravilnosti kod nerođenih beba.

Sam pregled je bezbolan, a rizici postoje samo u vrlo retkim slučajevima sa određenim tipovima ehokardiograma ili ako se za ultrazvuk koristi kontrast.

Zašto se izvodi ultrazvuk srca?

Lekar će vas uputiti na eho srca ukoliko je tokom drugih pregleda ili prilikom slušanja otkucaja vašeg srca kroz stetoskop otkrivena neka abnormalnost. Takođe, ukoliko pokazujete znake srčanih problema, kao što su bol u grudima ili kratak dah ili ako imate abnormalan EKG (elektrokardiogram).

Ako imate nepravilan rad srca, lekar će pregledati srčane zaliske ili komore i proveriće sposobnost vašeg srca da pumpa krv.

Kada je potrebno izvesti ultrazvučni pregled srca?

Pacijenti se upućuju na ultrazvuk srca kada:

-postoji sumnja lekara na bolesti srčanih zalistaka,

-postoji smanjena pokretljivosti dela srčanog mišića,

-kod oštećenja ili zapaljenja srčanog mišića

-nakon preživljenog infarkta

-kod prisustva krvnih ugrušaka u plućnoj arteriji.

Ultrazvuk srca i krvnih sudova omogućava da se vrlo precizno i brzo otkriju opasna stanja, kao što su velike aneurizme srčane aorte ili rascepi.

Tipovi ultrazvučnog snimanje srca

Transtorakalna ehokardiografija

Najučestaliji tip ehokardiografije. Tehničar će postaviti transduktor na vase grudi, grudi iznad srca. Sonda šalje ultrazvučne talase kroz grudi prema srcu, aompjuter tumači zvučne talase dok se odbijaju nazad do sonde. Ovo proizvodi slike koje se prikazuju na monitoru u realnom vremenu.

Transezofagealna ehokardiografija

Ukoliko su lekaru potrebne detaljnije slike vašeg srca, uputiće vas na transezofagealni ehokardiogram. Tokom ovog pregleda lekar će staviti mnogo manju sondu kroz vaše grlo. Dobićete lokalnu anesteziju, kako bi procedura lakše prošla i refleks začepljenja bio eliminisan.

Cev sonde se vodi kroz vaš jednjak, koja omogućava lekaru da bolje sagleda sve probleme i vidi komore srca koje se ne vide na transtorakalnom ehokardiogramu.

Stres ehokardiografija

Stres ehokardiogram koristi transtorakalnu ehokardiografiju, pri čemu lekar snima slike pre i nakon što određene fizičke aktivnosti ili konzumiranja lekova. Ova vrsta pregleda omogućava vašem lekaru da testira kako vaše srce radi pod stresom. Takođe može pokazati da li postoje znaci srčane insuficijencije, visokog krvnog pritiska i drugih problema.

Trodimenzionalna ehokardiografija

Trodimenzionalni (3-D) ehokardiogram koristi transezofagealnu ili transtorakalnu ehokardiografiju za stvaranje 3-D slika vašeg srca. Ovo uključuje više slika iz različitih uglova. Koristi se pre operacije srčanih zalistaka i za dijagnostikovanje srčanih problema kod dece.

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija se koristi kod trudnica u periodu od 18. do 22. nedelje trudnoće. Transduktor se postavlja preko stomaka trudnice da bi se proverilo da li ima srčanih problema kod fetusa. Pregled se smatra bezbednim za nerođeno dete jer ne koristi zračenje, za razliku od rendgenskog snimanja.

Priprema za ultrazvučno snimanje srca

Transtorakalni ehokardiogram ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, ako potrebno da obavite transezofagealni ehokardiogram, vaš lekar će vas opomenuti da ne konzumirate hranu 8 sati pre pregleda, kako biste sprečili povraćanje tokom pregleda. Takođe možda nećete moći da vozite nekoliko sati nakon procedure, zbog sedativa.

Kako se izvodi ultrazvuk srca?

Većina ultrazvučnih pregleda srca traje manje od jednog sata i može se obaviti u bolnici ili u ordinaciji.

Transtorakalni ehokardiogram

-Potrebno je da skinete odeću od struka naviše.

-Tehničar će pričvrstiti elektrode na vaše telo, zatim će pomerati sondu napred-nazad na vašim grudima, kako bi snimio zvučne talase vašeg srca.

-Možda će lekar od vas tražiti da dišete ili da se krećete na određeni način.

Transezofagealni ehokardiogram

-Primićete lokalnu anesteziju, kako ne biste osećali neprijatnost tokom pregleda.

-Sonda će se pružati niz grlo pomoću cevi i napraviće slike vašeg srca kroz jednjak.

Stres ehokardiogram je isti kao transtorakalni ehokardiogram, osim što stres ehokardiogram snima slike pre i posle vežbanja. Trajanje vežbe je obično 6 do 10 minuta, ali može biti kraće ili duže u zavisnosti od vaše tolerancije vežbanja i nivoa kondicije.

Rizici ultrazvučnog snimanja srca

Ultrazvučni pregledi srca se smatraju veoma bezbednim, za razliku od drugih tehnika snimanja, kao što su rendgensko snimanje.

Kontrastne boje i flasteri

Ako skeniranje uključuje injekciju kontrasta, postoji mali rizik od komplikacija kao što je alergijska reakcija na kontrast. Kontrast se ne sme koristiti tokom trudnoće.

Transezofagealni ehokardiogram

Postoji minimalna šansa da cev koja se koristi u transezofagealnom ehokardiogramu može sastrugati jednjak i izazvati iritaciju. U veoma retkim slučajevima, može da probije jednjak i izazove komplikaciju koja se zove perforacija jednjaka.

Najčešći neželjeni efekat je bol u grlu zbog iritacije zadnjeg dela grla.

Stres ehokardiogram

Lekovi ili vežbe koje se koriste za povećanje broja otkucaja srca na ehokardiogramu stresa mogu privremeno da izazovu nepravilan rad srca ili izazovu srčani udar. Medicinski radnici će nadgledati proceduru, smanjujući rizik od ozbiljne reakcije kao što je srčani udar ili aritmija.

Prednosti izvođenja ultrazvučnog snimanja srca

Lekar može za 20 do 30 minuta da izvrši merenje, pregleda slike i obavesti vas o rezultatima. Rezultati mogu otkriti nepravilnosti kao što su:

-oštećenje srčanog mišića

-srčane mane

-abnormalna veličina srčane komore

-problemi sa pumpnom funkcijom

-ukočenost srca

-problemi sa ventilima

-ugrušci u srcu

-problemi sa protokom krvi u srce tokom vežbanja

-pritisak u srcu

 

Cenovnik pogledajte ovde.