Rendgen pluca

Šta je rendgenski snimak?

Rendgen je način snimanja i prikaza određenog organa koji za stvaranje slike upotrebljava male količine zračenja. Rendgen predstavlja jednostavno, efikasno i potpuno bezbolno ispitivanje zahvaljujući kom lekari u kratkom roku dobiju tačne informacije o tome šta se dešava u unutrašnjosti nekog organa. 
Ukoliko je upitanju snimanje grudnog koša, rendgen ima mogućnost prikaza bilo kakve abnormalnosti ili bolesti prisutne na disajnim putevima, ali i na krvnim sudova, srcu i plućima. Pored pomenutih promena RTG aparat isto tako može prikazati da je na plućima prisuta voda ili neoslobođen vazduh. 

 

Zašto se vrši snimanje pluća rendgenom?
Lekari se često pomažu radiologijom i upućuju pacijente na RTG snimanja iz razliitih razloga, a to su u praksi najčešće:
- zbog procene stepena povrede (preloma ili naprsnuća) grudnog koša posle pretrpljene traume
- zbog utvršivanja prisustva ili otklanjanja sumnje na neku bolest, kao i zbog praćenja napredovanja izvesne abnormalnosti.

 

Kada je potrebno uraditi rendgensko snimanje pluća?
Po pojavi određenih poteškoća pacijent će prvo potražiti pomoć pulmologa koji će ga fizički pregledati i razgovarati sa njim kako bi se uputio u simptome koje pacijent oseća. Ukoliko se tim pregledom utvrdi da je kod obolelog pacijenta prisutan bol u grudima, osećaj težine na grudnom košu, groznica i temperatura, uporan i suv kašalj ili nemogućnost udaha punim plućima, lekar će zasigurno doneti odluku da je neophodno primeniti RTG ispitivanje
 

RTG snimanje pluća i grudnog koša može se u veoma kratkom vremenskom roku utvriti da je po sredi:
- polomljeno ili naprslo rebro
- emfizem 
- otkazivanje srčanog mišića
- tumor na plućnom krilu
- pneumonija
- pneumotoraks 


Priprema za snimanje pluća rendgenom
Za uspešan RTG pluća od pacijenta se očekuju vrlo male pripreme koje se zapravo odnose na ponašanje prilikom ulaska u prostoriju u kojoj se aktivira aparat. Tada je potrebno otkloniti sav nakit ili bilo kakve metale koje pacijent ima uz telo i na garderobi, a važno je i uputiti radiološkog tehničara ukoliko pacijent ima ugrađen pejsmejker ili neke vrste metalnih implantata. Sve aktivnosti pre ili posle snimanja i dnevne obaveze pacijent može neometano obavljati, nije potrebna redukcija ishrane, pića ili terapije.

 

Kako izgleda RTG snimanje pluća?
Rendgen aparat se nalazi u posebnoj prostoriji gde tokom snimanja pacijent boravi sam, a tehničar koji prati tok snimanja se nalazi odmah u prostoriji pored. Kako je potrebno stati i ponašati se pacijentu bude objašnjeno pre početka snimanja. Procedura traje do 20ak minuta i kako bi bila uspešna bez potrebe za ponavljanjem potrebno je da pacijent bude miran sa ciljem dobijanja što jasnije slike.  

 

Rizici prilikom snimanja pluća rendgenom
Rizici su veoma mali i odnose se samo na jednu kategoriju pacijenata, a to su trudnice i bebe u razvoju. Pomenuti rizik se povezuje sa aktiviranje X zraka kojima telo pacijenta bude izloženo jedan veoma kratak period tokom snimanja. Upravo zbog pomenutog lekari nastoje da izbegavaju ovu vrtu pregleda ukoliko je pacijent trudnica, dojilja ili tek rođena beba, već se u tom slučaju primenjuju druge dijagnostičke metode koje ne koriste zračenje kao što je magnetna rezonanca.

 

Prednosti snimanja pluća rendgen aparatom
Osnovna prednost je brzina rezultata odnosno instant dobijanje slike pluća i grudnog koša. To je zapravo od krucijalnog značaja da pravovremeno pristupanje lečenju i pravilnoj terapiji. Značaj ove vrste snimanja se još jednom potvrdio od pojave virusa Covid-19 kojem je glavna karakteristika atak na pluća i respiratore organe, te je od naročitog značaja primeniti RTG pregled kod pacijenata koji su podlegli Korona oboljenju kako bi se sa sigurnošću sagledalo zdravlje njihovih pluća. 
 

Cenovnik pogledajte ovde.