Ortopedski pregled ramena

Šta je ortopedski pregled ramena?

Ortopedski pregled ramena pomaže u dijagnostičkom procesu ističući specifične strukture tkiva koje su nefunkcionalne ili patološke, potvrđujući nalaze fizičkog pregleda i dajući adekvatnu dijagnozu. Potpuni ortopedski pregled ramena uključuje, medicnisku istoriju pacijenta (ukoliko postoji), mehanizam povrede, kliničko posmatranje, palpaciju koštanog i mekog tkiva, procenu aktivnih i pasivnih fizioloških pokreta, ručno testiranje mišića, kao i funkcionalnu procenu. 

Rame se sastoji od tri kosti: nadlaktice (humerus), lopatice (scapula) i ključne kosti (clavicula).

Glava kosti nadlaktice uklapa se u zaobljenu jamicu u lopatici, koja se zove glenoid. Kombinacija mišića i tetiva drži kost vaše ruke u centru ramena. Ova tkiva se nazivaju rotatorna manžetna. Pokrivaju glavu kosti nadlaktice i pričvršćuju je za lopaticu.

 

Zašto se obavlja ortopedski pregled ramena?

Najčešće, bolovi u ramenu se javljaju kada se tetive rotatorne manžetne zarobe ispod koštanog područja u ramenu. Tetive tada postaju upaljene ili oštećene. 

Potrebno je da zatražite pomoć ortopeda ukoliko osećate bol u ramenu koji može biti uzrokovan:

- Artrozom u zglobu ramena

- Koštanim izraslinama (osifikatima) u predelu ramena

- Upalom kesice ispunjene tečnošću (ramena bursa), koja normalno štiti zglob i pomaže mu da se nesmetano kreće

- Slomljenom ramenom kosti

- Iščašenjem ramena

- Spazmom mišića, tetiva i ligamenata unutar ramena 

- Povredom obližnjih tetiva (npr. biceps ili deltoideus)

- Povredom nerava, koja dovodi do abnormalnog pokreta ramena

- Lošim držanjem ramena

 

Kada se obavlja ortopedski pregled ramena?

Potrebno je da na vreme zatražite pomoć lekara ukoliko ste imali ozbiljniju povredu ramena, kada vam je rame jako bolno, natečeno, ili su prisutne modrice ili krvarenje.

Posetite ortopeda ako je prisutan:

- Bol u ramenu sa povišenom temperaturom, otokom ili crvenilom

- Ograničena pokretljivost

- Bol koji traje više od 2 do 4 nedelje, čak i nakon kućnog lečenja

- Otok u predelu ramena

- Loklano crvenilo 

- Značajna trauma ili deformitet ovog zgloba

 

Priprema za ortopedski pregled ramena

Ortopedski pregled ne zahteva nikakve posebne pripreme pacijenta, kao ni redukciju ishrane ili redovne terapije. Ukoliko je, pak, određena priprema potrebna, lekar će vas na vreme uputiti i obavestiti o načinu pripreme.

 

Kako izgleda ortopedski pregled ramena?

Fizički pregled ramena počinje posmatranjem pacijenta kako skida majicu, prilikom čega ortoped uočava bilo kakva funkcionalna oštećenja ramenog zgloba i deformitete.

Zatim se vrši pregled prednjeg, bočnog i zadnjeg dela ramena, čime se identifikuju bilo kakve abnormalnosti u mišićnoj masi ili asimetrični koštani defekti.

Pre nego što ortoped nastavi sa pregledom ramena, veoma je važno da izvrši kompletan pregled vratne kičme kako bi bio siguran da nijedna patologija kičme ne doprinosi oboljenju ramena. 

Nakon toga, ortoped testira opseg pokreta ramena u različitim pravcima. Ako je kretanje u određenom pravcu bolno ili ograničeno, to može značiti da je patologija prisutna u strukturi ramena. 

 

Rizici ortopedskog pregleda ramena

Dosadašnja praksa je pokazala da ne postoje utvrđeni rizici od ortopedskog pregleda ramena.

 

Prednosti ortopedskog pregleda ramena

- Ortopedi koriste najnaprednije metode dijagnostike i lečenja koje su dostupne, kako bi lečili povredu što je moguće efikasnije i bezbolnije. 

- Naši lekari i specijalisti za negu kombinuju kliničku ortopedsku hirurgiju, rehabilitativnu sportsku medicinu, fizikalnu i radnu terapiju i klinička naučna istraživanja.

- Fizički i klinički pregled ramena omogućava brz pristup adekvatnoj terapiji i lečenju povreda.

 

Cenovnik pogledajte ovde.