Mamografija

ŠTA JE MAMOGRAFIJA?

Mamografija je predstavlja postupak snimanja dojki uz pomoć rendgena i jedna je od veoma važnih procedura pomoću koje se otkriva rak dojke ili bilo kakva druga promena u tkivu dojki.
ZAŠTO SE OBAVLJA MAMOGRAFSKI PREGLED? VRSTE MAMOGRAFIJE?
Vaš lekar Vas može preporučiti kao adekvatnu pacijentkinju za mamografski pregled ukoliko ste žena iznad 40 godina starosti i potreban Vam je rutinski pregled dojki kako bi se utvrdilo prisustvo ili otklonila sumnja na promene u dojkama, kao što su recimo naznake tumora i tada je upitanju skrining (screening) mamografija.
Međutim, ako ste samopregledom napipali takozvani kružić ili Vaše opšte stanje daje naznake bilo kog drugog simptoma raka dojke, lekar će Vas uputiti na dijagnostičku mamografiju.
Medicina smatra da je za žene u već pomenutoj kategoriji, iznad 40 godina,  neophodno obavljati takozvani check-up mamografski pregled u razmacima od 1 do 2 godine.
Na ranije pristupanje ovoj vrsti pregleda potrebno je da lekar utvrdi da:
- imate porodičnu anamnezu raka dojke,
- ukoliko ste pacijentkinja kojoj se prva menstruacija pojavila pre 12. godine
- ukoliko ste u fazi preuranjene menopauze
- ukoliko ste prvorotkinja nakon 30. Godine života
- ukoliko imate implante u dojkama
KADA TREBA OBAVITI PREGLED MAMOGRAFOM?
Indikacije koje ukazuju na eventualno prisustvo tumora u dojkama, a samim tim i na neophodnost mamografskog pregleda su:
- pojava čvorića koji mogu biti osetljivi prilikom dodira
- iscedak iz bradavice koji često može sadržati tragove krvi
- uvučena bradavica
- crvenilo i otok tkiva
- osip na koži dojke
PRIPREMA ZA MAMOGRAFSKI PREGLED
Na dan zakazane mamografije neophodno je da se pacijentkinja pridržava nekoliko smernica kako bi dobijeni rezultat snimanja bio što jasniji i precizniji. Potrebno je izbegavati nanošenje dezodoranska, parfema, masti i krema za telo na predelu grudi i pazuha, jer se navedene supstance mogu na snimku prikazati kao bele fleke.
Takođe, radi lakšeg praćenja i tačnijeg praćenja zdravlja i stanja dojki pacijentkinje, savetuje se da se na svakom godišnjem pregledu, ukoliko je to moguće, koristi isti aparat. Ukoliko naš dijagnostički centar Hram posećujete prvi put, a već ste obavljali preglede mamografom na drugim klinikama, molimo vas da sa sobom ponesete i stare snimke kako bi lekar imao uvid u istoriju Vašeg zdravlja.
Trudnice i dojilje su u obavezi da obaveste radiologa o svom stanju kako bi lekar razmotrio eventualne druge metode za snimanje dojki.
KAKO IZGLEDA PREGLED MAMOGRAFOM?
Pre ulaska u prostoriju za snimanje bićete zamoljeni da uklonite odeću i nakit od struka pa nagore, a radi komfornijeg pregleda u zamenu ćete dobiti papuče i haljinu.
Prilikom pristupanja samom aparatu dojke se postavljaju između dve ploče mamografa. Kompresor ih zatim pažljivo pritiska kako bi izravnao tkivo i tako dobila jasnija slika dojki.
Tokom procesa, naše doktorke Aleksandra Jarić ili Tatjana Pavlović prate snimanje i pregledavaju dobijene slike.
RIZICI PRILIKOM MAMOGRAFSKOG PREGLEDA DOJKI
Često ćete se susresti sa mišljenjem da mamografski pregledi nose sa sobom i određenu dozu rizika zbog prisustva zračenja. Važno je napomenuti da su količine koje aparat ispusta dok je aktivan minimalne i neškoljive po organizam. Radi dodatne sigurnosti, trudnicama se dodeljuje posebna kecelja od olova kroz koju X zraci ne prolaze.
PREDNOSTI SNIMANJA DOJKI MAMOGRAFIJOM
Mamografija je od izuzetne pomoći u procesu pronalaženja kalcifikacije ili naslaga kalcijuma u ​​Vašim grudima. Takođe, mamografija sa najvećom preciznošću otkriva ciste, kancerogene ili nekancerogene čvorove. Na osnovu mamografije Vaš lekar dobija jasne inpute prema kojima će odrediti precizne korake u daljem toku lečenja (ukoliko je potrebno) kao i koja će nadalje biti učestalost snimanja.

 

Kompletan cenovnik pogledajte ovde . Zakažite termin pregleda kod dr Aleksandre Jarić i dr Tatjane Pavlović.