CT urografija

Šta je CT urografija?

CT urografija je slikovni pregled koji se koristi za procenu stanja urinarnog trakta. Urinarni trakt obuhvata bubrege, bešiku i mokraćovode koje prenosi urin od bubrega do bešike.

CT urografija koristi rendgenske zrake radi generisanja višestrukih slika određenog područja u vašem telu koje se proučava, uključujući kosti, meka tkiva i krvne sudove.

 

Zašto se obavlja CT urografija?

Brojni su razlozi zbog kojih lekar uputi pacijenta na ovu vrstu pregleda, a osnovno je što lekar, po dobijanju rezultata ovakvog pregleda, može jasno da vidi šta se dešava u vašem urinarnom traktu i proceni koliko isti dobro funkcioniše.

 

Kada se obavlja CT urografija?

CT urogram se koristi za pregled bubrega, uretera i bešike. Omogućava vašem lekaru da vidi veličinu i oblik ovih struktura kako bi utvrdio da li funkcionišu ispravno i da potraži bilo kakve znake bolesti koje mogu uticati na vaš urinarni sistem.

Vaš lekar može preporučiti CT urografiju ukoliko imate znakove i simptome - kao što su bol u boku ili leđima ili krv u urinu (hematurija) - koji mogu biti povezani sa poremećajem urinarnog trakta.

CT urografija može biti od pomoći u dijagnostici stanja urinarnog trakta kao što su:

- Kamen u bubregu

- Kamenje u bešici

- Komplikovane infekcije

- Tumori ili ciste

- Strukturni problemi

 

Priprema za CT urografiju

Pre obavljanja CT urografije, potrebno je obavestiti lekar ukoliko:

- Imate bilo kakve alergije, posebno na jod

- Ukoliko je prisutna trudnoća ili postoji sumnja na istu

- Ukoliko uzimate bilo kakve lekove, kao što su metformin (Fortamet, Glucophage, drugi), nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), antibiotici

- Patite od hroničnih oboljenja, kao što su bolesti srca, astma, dijabetes, bolesti bubrega ili ste imali transplantaciju organa

Možda će od vas biti zatraženo da unesete veću količinu vode pre obavljanja CT urografije i da ne urinirate sve dok ne završite proceduru.

 

Kako se obavlja CT urografija?

Za potrebe CT urografije potrebno je da ležite na leđima na stolu za pregled. U nekim slučajevima se radi dodatne stabilnosti i mirnoće tela oko pacijenta obmotavaju kaiševi i jastuci kao pomoć ori zadržavanju ispravnog položaja tokom rada aparata.

Tokom snimanja je važno da slušate uputstva radiologa i saradjujete kako bi kvalitet dobijenog rezultata bio što bolji.

Za potrebe stvaranja slike, kao što je pomenuto, primenjuje se kontrastna boja koja je potpuno neškodljiva po telo pacijenta i ne ostavlja nikakve posledice. Važno je samo napomenuti da tokom ubrizgavanja kontrasta mnogi pacijenti prijavljuju osećaj topline i metalnog ukusa u ustima na samo minut ili dva.

Po aktiviranju aparata sto na kom leži pacijent će otpočeti svoje uvlačenje u centralni kružni deo CT-a u kom se odvija ceo proces snimanja. Tokom svog rada i stvaranja slika mašina ispušta određene zvukove kao što je zujanje ili škljocanje. Iz tog razloga se pacijentu dodeljuju slušalice ili čepići za uši koje neutrališu zvukove, a sve sa ciljem da proces snimanja protekne što prijatnije po pacijenta.

Nakon obavljenog snimanja pacijent može neometao da nastavi svoj dan i obavlja planirane aktivnosti.

 

Rizici CT urografije

Prilikom obavljanja CT urografije, postoji veoma mali rizik od alergijske reakcije na kontrastni materijal. Reakcije su uglavnom blage i lako se kontrolišu lekovima. To uključuje:

- Osećaj toplote ili crvenila

- Mučnina

- Svrab

- Koprivnjača

- Bol u blizini mesta injekcije

Drugi rizici koji se pominju u vezi sa ovakvom vrstom pregleda je izlaganje zračenju. Važno je objasniti da CT aparat aktivira izvesnu količinu x zraka radi stvaranja slike, ali je ista toliko mala da ne postoji mogućnost ostavljanja bio kakvih trajnih posledica po telo pacijenta.

Jedino je potrebno obratiti pažnju na trudnice, te je ovakvo stanje obavezno naglasiti lekaru kako bi razmotrio eventualno neke druge vrste pregleda.

 

Prednosti CT urografije

- CT skeniranje je bezbolno, neinvazivno i precizno testiranje.

- Glavna prednost CT-a je njegova sposobnost istovremenog snimanja kostiju, mekog tkiva i krvnih sudova.

- Za razliku od konvencionalnih rendgenskih zraka, CT skeniranje pruža veoma detaljne i bistre slike.

- CT pregledi su brzi i jednostavni; u hitnim slučajevima, mogu otkriti unutrašnje povrede i krvarenje dovoljno brzo da pomognu u spasavanju života.

- CT se pokazao kao isplativ alat za snimanje širokog spektra kliničkih problema.

- CT je manje osetljiv na kretanje pacijenta od MR-a.

- CT se može uraditi čak i ukoliko imate implantirani medicinski uređaj.

- Dijagnoza utvrđena CT skeniranjem može eliminisati potrebu za eksploratornom operacijom i hirurškom biopsijom.

 

Cenovnik pogledajte ovde.