CT skener pluća - najpreciznije dijagnostikovanje ranih promena na plućima

Otkrivanje promena na plućima u začetku je krucijalno za postizanje uspeha u toku lečenja pacijenta inficiranog virusom Korona, što se može postići jedino pravovremenim snimanjem pluća.

Snimanje pluća je važno, jer stvara vizuelni prikaz onoga što se dešava unutar grudnog koša, a može se može obaviti na nekoliko načina, a to je snimanje rendgenom, ultrazvukom ili CT skenerom koji se u praksi istakao kao apsolutno najdelotvorniji.

Dosadašnja iskustva Covid pacijenata iz naše zemlje koje je objavila Katedra za radiologiju Medicinskog fakulteta tokom marta 2020. godine koji su bili izložemo rendgenskom, ultrazvučnom ili CT pregledu najbolje govore o bitnosti CT snimanja.

Globalna medicinska istraživanja su za zaključak donela ujedinjeno mišljenje da je aktivnost virusa Korona veoma drugačija u poređenju sa ostalim respiratornim oboljenjima. To se najbolje vidi na činjenici da su se lekarima javljali pacijenti od momenta dobijenog pozitivnog rezultata PCR testa sa već uveliko razvijenom upalom pluća koja je nastala neminovno danima pre testiranja. Preciznije rečeno, čak 26% pacijenata sa negativan rezultatom testanja je tek nakon radiološkog ispitivanja utvrdilo da boluje od upale pluća iako za istu nisu imali naznake.

Zato medicinski svet ističe da je neophodno da svi pacijenti koji iz bilo kog razloga sumnjaju na prisustvo virusa Covid-19, i bez simptoma upale pluća, ipak izvrše snimanje pluća CT skenerom, kao najpreciznijom dijagnostičkom metodom.

Tehnologija CT aparata omogućava uočavanje promena na plućima dok su one u samom začetku, dok su rendgen ili ultrazvuk manje pouzdane metode i mogu prikazati lažnu sliku stanja pluća.

 

Evropsko Udruženje za Grudnu Radiologiju je tokom aprila 2020. godine objavilo preporuke kada je potrebno izvršiti snimanje pluća:

          - Ukoliko lekar zahteva snimanje pluća onda se isto to obavlja na CT aparatu, jer je njegova pouzdanost čak i do 98%.

          - Rendgen snimanje ili ultrazvuk obavljaju samo pacijenti koji zbog individualnih razloga nisu adekvatni za CT snimanje.

 

Uloga radiološkog snimanja u borbi protiv Korona virusa od strane Flajšnerovog društva

O važnosti snimanja pluća kod Covid pacijenata u aprilu 2020. godine govorilo je i Fleischner društvo i ističe se sledeće:

          - Osnovne radiološke metode za Covid pacijente su rendgen i CT skener.

          - CT snimanje je pouzdanije i preciznije u odnosu na rendgen, jer ima mogućnost prikazivanja upale pluća još u najranijoj fazi.

          - Odluka o tome koja metoda će konkretno biti primenjena od pacijenta do pacijenta je ostavljena na proceni kliničkog tima, donosi se na osnovu individualnog stanja pacijenta, važna je i stručnost radiologa, direktiva medicinskih vlasti određene države kao i mogućnosti društvenog okruženja.

 

Definisana su tri različita stanja pacijenata i na osnovu zdravstvenog stanja donosi se i odluka o tri različita načina pristupa snimanju pluća:

          - U prvom scenariju su pacijenti koji boluju od blažeg oblika virusa, ali imaju visok faktor rizika za razvitak težeg oblika bolesti i njima se savetuje snimanje pluća.

          - U drugom scenariju su pacijenti kojima je utvrđen srednje težak ili težak oblik oboljenja i njima se savetuje snimanje pluća u okviru zdravstvenog sistema sa mogućnostima za snimanje pluća.

          - U trećem scenariju su pacijenti sa srednje teškim do teškim oblikom bolesti, ali se nalaze u okviru zdravstvenog sistema koji trši visoku opterećenost što dalje dovodi do smanjenja mogućnosti pružanja usluga i situacije kada je potrebno raditi PCR testove, a snimanja pluća se primenjuju samo u slučajevima kada PCR testiranje nije moguće obaviti.

 

Cenovnik pogledajte ovde.