Ultrazvuk štitaste žlezde

Šta je ultrazvuk štitaste žlezde?

Ultrazvučno snimanje je neinvazivna i bezbolna procedura, koja zvučnim talasima stvara slike I snimke unutrašnjosti tela pacijenta. Lekari koriste ovu vrstu pregleda kako bi na pravi način pratili razvoj fetusa tokom trudnoće.

Ultrazvučnim pregledom štitaste žlezde lekari dobijaju jasnu sliku o abnormalnostima na ovom delu tela, u koje spadaju ciste, noduli i tumori.

Zašto se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvučnim pregledom, vaš lekar će imati dovoljno informacija koje će mu pomoći da postavi adekvatnu dijagnozu. On će od vas tražiti da obavite ultrazvuk štitaste žlezde ako je fizičkim pregledom vrata osetio:

-Izraslinu koja je čvrsta ili ispunjena tečnošću

-Veći broj izraslina

Uz to, ultrazvuk je pogodna vrsta pregleda za otkrivanje:

-Otoka štitaste žlezde

-Lokacije svih izraslina

-Jasnih granica izrasline.

Kada se vrši ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Nakon što je lekar izvršio pregled vašeg vrata I tom prilikom osetio izraslinu na samoj žlezdi, on će vas uputiti na ultrazvučno snimanje štitaste žlezde. Takođe, ukoliko je njena funkcija abnormalna, tj. utvrđen je nedovoljan ili preteran rad štitaste žlezde, lekar će od vas tražiti da obavite ultrazvučni pregled.

Uz pomenute, postoje I drugi razlozi zbog kojih vas lekar može uputiti na ovu vrstu pregleda, kao što su:

-Preterano oticanje, bol ili infekcija

-Potreba za obavljanjem biopsije štitaste žlezde ili tkiva koja je okružuju

Priprema za ultrazvuk štitaste žlezde

Za ovu vrstu pregleda nije potrebna posebna priprema. Važno je da pre pregleda skinete nakit sa vrata kako ne bi bilo smetnji za ultrazvučne talase. Zatim, tehničar će vas uputiti da skinete majicu i legnete na leđa, nakon čega će naneti gel na vaš vrat, koji olakšava transduktoru da klizi po vratu.

Ukoliko je potrebno, lekar će oralno ili intravenski ubrizgati kontrastnu boju u vaš organizam.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Tehničar može podmetnuti jastučić ili peškir pod vaš vrat, kako bi grlo bilo otkriveno I u dobrom položaju za pregled. Zatim će naneti gel na vaše grlo, koji može biti hladan pri nanošenju, ali prvi kontakt sa kožom će ga zagrejati.

Tehničar će transduktorom kliziti preko područja gde se nalazi vaša štitna žlezda, kako bi dobio potrebne slike snimanog područja. One će biti vidljive na ekranu I spremne za lekara koji, uz njihovu pomoć, može da proceni vaše zdravstveno stanje. Ukoliko tokom pregleda osetite nelagodnost, važno je da obavestite lekara.

Rizici ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde ne ostavlja nikakve posledice po opšte zdravlje pacijenta. Nakon pregleda možete neometano nastavti sa svojim dnevnim aktivnostima. Ukoliko je tokom pregleda korišćena kontrastna boja, važno je da u svoj organizam unosite velike količine vode,

Ultrazvuk ne koristi zračenje za razliku od rendgenskih snimaka ili CT skeniranja.

Prednosti ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde

-Neninvazivna I bezbolna procedura, koja jedostupna u svakoj medicinskoj ustanovi/ambulanti

-Ultrazvuk obezbeđuje slike I snimke visoke rezolucije vaših organa koje pomažu lekaru da bolje razume vaše opšte zdravlje I na taj način postavi adekvatnu dijagnozu

 

Cenovnik pogledajte ovde: