Ultrazvuk mekih tkiva

Šta je ultrazvuk mekih tkiva?

Ultrazvučni pregled mekog tkiva je bezbolna I neinvazivna procedura koja uz pomoć zvučnih talasa vrši procenu kvržica, izbočina ili masa u mekim tkivima na različitim delovima tela. Mase se nalaze ispod kože I sastoje se od masnoće, tečnost ili tkiva. Čine ih:

- Tetive i ligamenti,

- Nervi i krvni sudovi

- Sinovijalne membrane.

Zašto se vrši ultrazvučni pregled mekih tkiva?

Lekar od vas može tražiti da obavite ovu vrstu pregleda kako bi na pravi način stvorio sliku o stanju kvržica mekog tkiva na vašem telu i posmatranoj regiji. Na ovaj način lekaru prikuplja informacije o:

- Otocima mekih tkiva

- Veličini, lokaciji, kalcifikaciji mase

- Pokretljivosti mase

- Promenama koje su okolne structure izvršile na tkivo

Takođe, lekar može tražiti da obavite biopsiju nakon ultrazvuka mekih tkiva, jer ona umnogome olakšava vašem lekaru da uspostavi dijagnozu ili zaključi da li su potrebni dodatni pregledi.

Kada se vrši ultrazvučni pregled mekih tkiva?

Kada vaš lekar smatra da je potrebno proceniti sadržaj, veličinu i tačnu lokaciju kvržice, uputiće vas da obavite ultrzvučni pregled mekih tkiva.

Ultrazvuk mekih tkiva je potrebno obaviti ako postoje:

- povrede mišića

- tečnosti u mišićima

- izrasline i otoci

- bolovi u snimanoj regiji

- promene boje kože

Priprema za ultrazvučni pregled male karlice

Lekar će vas obavestit o svim neophodnim informacijama u vreme zakazivanja pregleda.

Posebna priprema nije potrebna u većini slučajeva. U zavisnosti od oblasti koja se ispituje, možda će biti potrebno da poslušate nekoliko saveta vašeg lekara koji se tiču unošenja hrane i tečnosti u organizam.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled mekih tkiva?

Tehničar će vam dati posebnu bolničku haljinu kako bi snimana regija bila pristupačnija, a ukoliko je moguće, svoju odeću možete prilagoditi obavljanju pregleda.

Zatim, tehničar će na pregledanu oblast naneti gel koji će olakšati kretanje transduktora I omogućiće stvaranje jasnijih slika.

Radiolog će pregledati slike i poslati detaljan izveštaj vašem lekaru, obično u roku od jednog radnog dana. Pregled traje između 20 i 30 minuta.

Rizici ultrazvučnog pregleda mekih tkiva

Ultrazvučni pregled je neinvazivna I bezbedna metoda koja ne ostavlja posledice po opšte zdravlje pacijenta. Ultrazvuk ne koristi zračenje, za razliku od rendgenskog snimanja ili CT skeniranja.

Prednosti ultrazvučnog pregleda mekih tkiva

Pored laboratorijskih analiza, ultrazvuk mekih tkiva je važna dijagnostička metoda za otkrivanje uzroka hroničnih ili akutnih bolova ili povreda u ovom predelu.

Omogućava prikazivanje slika I snimaka problematične regije iz različitih ulgova u realnom vremenu.

 

Cenovnik pogledajte ovde.