Rendgen kolena

Šta je RTG kolena?

RTG kolena je brz, bezbolan i jednostavan proces snimanja ove regije ljudkog tela. Rendgen aparat funkcioniše tako što šalje snop niske doze zračenja kroz zahvaćeno područje, omogućavajući da se slika unutrašnjosti kolena oformi i prikaže na ekranu računara.

Ovu sliku zatim analizira vaš lekar radiolog na osnovu koje postavlja pravilnu dijagnozu problema. Iz ovoga se dalje može razviti plan lečenja koji je pogodan za vaš slučaj.

 

Zašto se obavlja RTG pregled kolena?

Ukoliko tripite bol u kolenu, onda je rendgenski snimak važan početni korak koji može pomoći na putu ka oporavku. Od suštinskog je značaja da se postavi tačna dijagnoza kako bi se obezbedio pravi program lečenja kako bi se dostigao najbolji ishod.

 

Kada se obavlja RTG pregled kolena?

RTG kolena je idealan za otkrivanje velikog broja stanja i povreda kolena kao što su:

- Prelomi i druge posledice traume

- Poravnanje

- Kvalitet kostiju

- Artritis

- Promene mekog tkiva

 

Priprema za RTG pregled kolena

Rendgen kolena ne zahteva nikakvu posebnu pripremu od pacijenta. Od pacijenta će se tražiti da ukloni odeću, nakit ili bilo koje metalne predmete koji bi mogli da ometaju kvalitet slike.

Ukoliko je pacijentkinja trudna ili sumnja na trudnoću isto je važno prijaviti lekaru, jer se rendgen obično izbegava tokom trudnoće zbog postojanja male šanse da zračenje našteti bebi u razvoju.

 

Kako se obavlja RTG kolena?

Od pacijenta će biti zatraženo da uđe u posebnu prostoriju u kojoj se nalazi sto i veliki rendgenski aparat koji visi sa plafona ili zida. Po smeštanju na sto ili stolicu aparata biće vam dodeljena olovna kecelja koja dodatno štiti od zračenja reproduktivne organe i ostatak tela koji nije potrebno snimiti.

Po smeštanju pracijenta uz aparata radiolog će otići u susednu prostoriju odakle će upravljati mašinom i pratiti tok procedure. Obično se prave tri rendgenska snimka - s prednje sranje, sa bočne strane i sa savijenim kolenom da bi se dobila dobra slika kolenske kapice.

Tokom rada RTG aparata važno je da koleno ostane mirno da bi se sprečilo zamućenje rendgenske slike.

Procedura može trajati oko 10 minuta, a važno je naglasiti da stvarna izloženost zračenju koje se aktivira tokom snimanja je obično kraća od nekoliko sekundi.

Tokom snimanja pacijent ne oseti nikakve promene na svom telu niti x zrake koji prolaze kroz koštane i mišićne strukture. Ukoliko je pacijent koji je pristupio RTG snimanju kolena u bolovima zbog povrede i nastale promene u ovoj regiji tela, jedino što može biti neprijatno tokom pregleda je položaj u kom se zahteva od pacijenta da bude nekoliko minuta.

 

Rizici RTG pregleda kolenom

Jedini rizik koji se vezuje za ovu vrstu pregleda je na temu zračenja koje mora biti prisutno tokom rada aparata. Iz tog razloga je veoma važno napomenuti da su rendgenski zraci veoma sigurni, jer količina koja se koristi za stvaranje jednog rendgenskog snimka kolena je izuzetno mala i ne smatra se opasnom. Važno je znati da radiolozi koriste minimalnu količinu zračenja koja je potrebna za postizanje najboljih rezultata.

Bebe u razvoju su jedina osetljivija kategorija pacijenata.

 

Prednosti RTG snimanja kolena

- RTG kolena je potpuno neinvazivna metoda koja ne ostavlja nikakve posledice po ljusko telo.

- RTG kolena je brza metoda koje odmah posle obavljenog snimanja pruža neophodne odgovore lekaru o tome šta se dešava u unutrašnjosti tela.

- RTG kolena omogućava lekaru da sagleda unutrašnjost ljudskog tela bez potrebe za hirurškim intervencijama.

 

Cenovnik pogledajte ovde.