Magnetna rezonanca vrata

Šta je magnetna rezonanca vrata?

Magnetna rezonanca je neinvazivan pregled koji uz pomoć magnetnog polja i radio talasa stvara slike organa i struktura unutar tela iz više uglova. MRI je koristan test jer pruža vašem lekaru potrebne informacije o vratu, grlu, jeziku, grkljanu, krajnicima i drugim strukturama u predelu vrata. Dakle, magnetnom rezonancom nastaju slike mekih tkiva između vrata i potiljka, uključujući vratnu kičmu ili gornji deo kičme koji povezuje kičmeni stub sa glavom.

Zašto je potrebno obaviti magnetnu rezonancu glave?

Lekar vas može uputiti da obavite ovu vrstu pregleda ukoliko sumnja na infekciju, začepljenje ili tumor. Takođe, MR vrata omogućava bliže ispitivanje štitne žlezde, larinksa, parotidnih žlezda i drugih struktura koje se nalaze u ovoj oblasti.

MR skeniranje može da dijagnostikuje abnormalne izrasline, curenje tečnosti i normalnu veličinu anatomskih struktura na vratu.

U mnogim slučajevima, lekar vas može uputiti na MR skeniranje vrata i glave ili kombinovano MR skeniranje vrata i ramena.

Kada je potrebno obaviti magnetnu rezonancu glave?

MRI skeniranje vrata je potrebno obaviti ukoliko postoji:

  • Hroničan bol u vratu koji ne prestaje,
  • Prisustvo stalnog bola koji pogađa ramena, ruke i noge,
  • Osećaj bola nakon izvođenja vežbe ili drugih zahtevnijih fizičkih aktivnosti,
  • Prethodna dijagnoza za određene bolesti, uključujući multiplu sklerozu,
  • Učešće pacijenta u nesreći koja je dovela do povreda i traume,
  • Bol u vratu koji je praćen slabošću na jednoj strani tela,
  • Slučajni ili kontinuirani jaki i hronični bol u mišićima.

Priprema za pregled vrata magnetnom rezonancom

Posebna priprema za ovu vrstu pregleda nije potrebna, međutim, važno je da obavestite lekara ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni. Takođe, tehničar će od vas tražiti da nosite bolničku haljinu tokom pregleda. Nije potrebno da menjate svoju dnevnu rutinu, možete nastaviti sa normanim konzumiranjem hrane i pića.

Nakit i drugi metalni predmeti nisu dozvoljeni tokom pregleda. Obavestite tehničara ako imate ugrađene medicinske uređaje ili bilo kakvu vrstu metalnih implantata u svom telu, jer oni mogu ometati pregled.

Kako izgleda snimanje vrata magnetnom rezonancom?

Tehničar će vas zamoliti da legnete na pokretni sto za pregled. Ukoliko je potrebno koristiti kontrast, koji se upotrebljava za poboljšanje kvaliteta slike, tehničar će ga u vaš organizam ubrizgati intravenski.  

Sto će, zatim, kliziti u MR mašinu, koja je velika i otvorena na oba kraja. Tehničar će napustiti prostoriju tokom pregleda, ali će sa vama komunicirati iz susedne prostorije putem interfona.

Pregled traje između 30 i 60 minuta.

Rizici pregleda vrata magnetnom rezonancom

Ne postoje poznati štetni efekti od jakog magnetnog polja koji se koristi za MR skeniranje. Međutim, može uticati na sve metalne implantate ili druge medicinske uređaje u telu pacijenta.

Zarad detaljnog i preciznog snimka vrata, lekar može zahtevati upotrebu kontrastne boje koja sadrži gadolinijum. Postoji mala šansa za pojavu alergijske reakcije na boju. Kod većine pacijenata kod kojih se reakcija javi, ona je blaga i može se lečiti lekovima.

Korist od upotrebe kontrastne boje nadmašuje rizik, međutim važno je naglasiti lekaru ukoliko imate problema sa bubrezima ili ste trudni.

Prednosti pregleda vrata magnetnom rezonancom

  • MR je neinvazivna i bezbolna procedura koja ne ostavlja nikakve posledice po ljudsko telo izvođena od strane medicinskih specijalista u oblasti radiologije
  • Nakon ovog pregleda lekar može postaviti adekvatnu terapiju za lečenje izvesnog stanja otkrivenog MR pregledom vrata.
  • Nikakva doza zračenja nije prisutna, jer se za ovu vrstu pregleda ne upotrebljavaju x zraci.

Cenovnik pogledajte ovde.